Primaire reflextherapie

Een onderdeel van de behandeling kan het aanpakken van primaire reflexen zijn.

Primaire reflexen zijn overlevingsreflexen die zich ontwikkelen bij de baby tijdens de
zwangerschap, als basis voor het zenuwstelsel. Deze reflexen zijn van levensbelang. Ze
helpen de baby bijvoorbeeld, om tijdens de geboorte door het geboortekanaal te draaien en
daarna gelijk te ademen en te drinken.

Er zijn 10 primaire reflexen:

1. Terugtrekreflex
2. Perceptiereflex
3. Mororeflex
4. Palmreflex
5. Asymmetrische Tonische Nekreflex
6. Ruggengraat bekkenreflex
7. Aarde Zuigreflex
8. Tonische Labyrint reflex.
9. Symmetrische Tonische nekreflex
10. Landaureflex

Door traumatische gebeurtenissen kunnen de primaire reflexen, op iedere leeftijd, verstoord
raken. Zij verbruiken dan veel energie en verstoren het immuunsysteem, waardoor je
uitgeput raakt. Dit kan zich uiten in boosheid, paniek, faalangst, nachtmerries, vermoeidheid,
‘een kort lontje’ of bijvoorbeeld niet meer kunnen slapen. Door de primaire reflexen in balans
te brengen, geeft dit weer innerlijke rust.

Primaire reflexen

Ad. 1. terugtrek

De terugtrekreflex zorgt ervoor dat je meebeweegt met zintuiglijke prikkels, of juist weg beweegt. Soms ga je het contact aan en soms vermijd je juist het contact. Soms zorgt het lichaam er zelf voor om weg te gaan van contact. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in flauwvallen, hyperventileren of jezelf onzichtbaar maken. Het kan ook zijn dat de persoon heeft het juist extreem druk heeft, wat (onbewust) kan dienen als excuus om geen contact te hoeven hebben. Andere kenmerken kunnen zijn: de confrontatie niet aangaan, moeite hebben met grenzen aangeven, blijven aanpassen, dagdromen of de afspraken altijd op het allerlaatste moment afzeggen.

Ad.2. Perceptiereflex

Tijdens de zwangerschap ligt het hoofd van de baby voor zijn eigen hart. Tijdens de geboorte strekt de baby zich uit zodat het hart de vrije ruimte heeft en leidend is in het vervolg van zijn leven. Bij een verstoorde perceptiereflex zie je vaak dat het hoofd naar voren staat bij het lopen, staan of zitten. Het hoofd wordt leidend, waardoor je vaak hoort dat men uit het hart wil leven. Wat je moet of wat je wilt is leidend boven liefde, geluk of plezier. Hierdoor werk je vaak te hard, in plaats van werken vanuit de flow, waardoor een burn-out op de loer kan liggen.

Ad. 3: Mororeflex

De mororeflex zorgt voor een reactie op zintuiglijke prikkels. Je kunt het ook een oer-reactie op angst noemen. Er komt een schrikreactie, waarbij het hele lichaam op scherp wordt gezet. Om zodoende te komen tot een vecht-vlucht- of bevries reactie. Hierdoor kun je de hele dag in de alert stand staan, waardoor het lichaam uitgeput kan raken, stemmingswisselingen kunnen optreden en het afweersysteem sterk verminderd. Gevolgen kunnen zijn: heftig op prikkels reageren, slaapproblemen, burn-out klachten, moeite met veranderingen, veel ‘moeten’, hyperactief, zeer gevoelige zintuigen, moeite met kritiek, plotselinge woede-of huiluitbarstingen.

Ad. 4: Palmreflex

De palmreflex zorgt ervoor dat de handen en voeten ‘vastgrijpen’ om te drinken. Als de handpalm van een baby wordt aangeraakt, dan gaat de baby automatisch in de ‘drinkmodus’. Wanneer de palmreflex ongeremd is, ontstaat er stress op de mond- en kaakspieren, spieren in de keel, spijsverteringskanaal en handspieren. Vaak wil de tong dan ook in de ‘zuigstand’ blijven, waardoor er spraakproblemen kunnen ontstaan, zoals binnensmonds spreken, slecht articuleren, constant de mond open hebben, moeite hebben met slikken. Verdere klachten kunnen zijn: scheefstand in de bekken/rug, slechte handmotoriek, de tong uit de mond bij schrijven/tekenen, nek-en schouderklachten en brandend maagzuur.

Ad. 5: Asymmetrische Tonische Nekreflex

Deze reflex zorgt ervoor dat de arm, hand en been aan een kant gestrekt wordt als het hoofd/ogen naar die kant op gedraaid wordt, de andere zijde is dan gebogen. Deze beweging heeft de baby nodig om zichzelf om te draaien.

Wanneer de asymmetrische tonische nekreflex ongeremd is, worden veel bewegingen verstoord. Hierdoor ontstaat er een slecht evenwicht en is de links-rechts coördinatie verstoord. Je komt vaak niet over de middellijn heen met je handen en de motoriek is onrustig. 

Voortvloeiend zie je: verkrampte spieren, zwart-wit denken, kruisbeweging is onmogelijk, weinig ruimtelijk inzicht, uit evenwicht raken als het hoofd gedraaid wordt, dyslectie/dyscalculie, slordig en hoekig handschrift of je slecht thuis voelen.

Ad. 6: Ruggengraat bekkenreflex

De ruggengraad bekkenreflex zorgt ervoor dat de heup omhoog gaat aan de kant waar de onderrug of de heupen aangeraakt worden. Dit gevoel kan al opgewekt worden door een elastieken broekboord, een rugleuning van de stoel, een riem of lakens in het bed. Vaak willen de mensen met deze ongeremde reflex wijde kleren aan of zijn het liefst zonder kleding. 

De belangrijkste kenmerken van deze reflex zijn verder; malende gedachten, beweeglijkheid en onrust in lijf en hoofd. Met als gevolg: incontinentie, niet stil zitten, druk in het hoofd, versleten rug, scheefgroei in de rug, bekkeninstabiliteit, concentratieproblemen, veel friemelen.

Ad. 7: Aarde Zuigreflex

Wanneer de wang licht wordt aangeraakt, draait het hoofd die kant op en gaat de mond open. De baby wil zuigen en slikken, waarbij de ogen dicht gaan. Deze reflex heeft te maken met de basisveiligheid en seksualiteit. Wanneer de aarde zuigreflex ongeremd is, blijft iemand vaak gevoelig om de mond heen. Als de baby vast voedsel krijgt zie je vaak dat de mond nog steeds wil zuigen, en gaat de tong naar voren in zijn mond. Dat is natuurlijk lastig met vast voedsel. Dan moet er gekauwd worden. Verdere gevolgen kunnen zijn: nagelbijten, roken, veel aan het gezicht zitten, kort lontje, hartritmestoornissen, baarmoederproblemen, impotentieklachten, gevoelige lippen/mond, hechtingsproblemen, faalangst, groot verantwoordelijkheidsgevoel, weerstand tegen veranderingen.

Ad. 8: Tonische Labyrint reflex

Bij de tonische labyrintreflex wil het lichaam naar voren ineen zakken, wanneer het hoofd naar voren wordt gebogen. De armen, benen en de rug willen strekken wanneer het hoofd naar achteren wordt gebogen. Bij een ongeremde reflex kun je je slecht focussen met je ogen, waardoor er letterlijke problemen met het zicht kunnen ontstaan, of figuurlijke problemen door slecht te kunnen focussen op een taak. Het veroorzaakt problemen met de balans en de verdeling van de spierspanning over het gehele lichaam. Met als gevolg een verstoord evenwichtscentrum, moeilijk concentreren, hoogtevrees, wagenziekte, angsten, rechtop staan/lopen is vermoeiend, op tafel in slaap vallen, problemen met overschrijven, moeite met zwemmen, gebogen houding, veelvuldig op tenen lopen/staan, houterige motoriek en slecht evenwicht.

Ad. 9: Symmetrische Tonische nekreflex

Deze reflex zorgt ervoor dat de armen buigen en de benen strekken bij de buiging van het hoofd naar voren. Bij het hoofd naar achteren buigen willen de armen strekken en de benen buigen. Deze reflex is ook actief bij de afwisseling van dichtbij en veraf kijken. Een ongeremde symmetrische tonische nekreflex bemoeilijkt het zicht ‘boven en onder’. (De asymmetrische tonische nekreflex doet dat met links en rechts) Daarnaast slaat het kind de kruipfase over. Dat lukt dan niet. Vaak heeft men een ‘slome houding’, en loopt men vaak voorovergebogen. Verder zie je: rommelig eten, slordig schrijven, graag op de buik spelen/werken/lezen of staand aan een tafel, veel van de stoel vallen, onhandig zijn, moeite met sporten, niet scherp zien bij snel veraf en dichtbij kijken.

Ad.10: Landaureflex

Deze reflex zorgt voor een strekking van het lichaam, zodra het kind bij de buik horizontaal wordt gehouden. De landaureflex zorgt voor de coördinatie tussen de voor- en achterkant van het lichaam met name de spieren van het bovenlichaam. Bij een ongeremde reflex ontstaan er problemen met de spierspanning in het bovenlijf. Wanneer de rugspieren (bijna) niet meedoen, moeten andere spieren dit compenseren. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met de coördinatie en het evenwicht, en met de oriëntatie van tijd en ruimte. Het verstoort ook het gevoel voor vrijheid; letterlijk of figuurlijk geen lucht/ruimte hebben, klem zitten tussen bv de geboorte, of tussen 2 banen. Koude handen of voeten of spierpijn door een verstoorde zuurstofbalans.

Resultaten

De effecten na de behandeling kunnen zijn: 

  • Geen hoofdpijn meer. 
  • Rustiger slapen of juist weer slapen.
  • Geen nachtmerries meer.
  • Ontspanning.
  • Innerlijke rust.
  • Rustiger en beter grenzen aangeven. 
  • Energieker
  • Evenwichtiger

Meer vragen over primaire reflextherapie?

Is het nog niet helemaal duidelijk wat primaire reflextherapie voor jou kan betekenen? Stel ze gerust!